Hittebestendig glas probleem glasrecycler en -producent

Laat alles zien

Hittebestendig glas probleem glasrecycler en -producent

Als glasrecycler wil Maltha Glasrecycling Nederland BV graag van de geboden gelegenheid gebruik maken om een artikel te publiceren over de problemen die hittebestendig glas (HR-glas, “heat resistant”) veroorzaakt bij de recycling van glas. We zien met name het laatste jaar steeds vaker voorkomen dat er HR-glas wordt gevonden in het glas wat er bij ons wordt geleverd. Het gaat dan om een variatie van kachelruiten tot aan kookplaten en ovenschalen.

HR-glas is een enorm probleem voor de glasovens die de gerecyclede scherven gebruiken om er nieuwe glazen producten van te maken. Hittebestendig glas smelt niet in een normale glasoven voor vlakglas of verpakkingsglas. Het zorgt voor insluitsels in het nieuwe glas maar daarnaast is het een oorzaak van veiligheidsissues bij onze klanten.
Een hittebestendige scherf wordt niet vloeibaar en kan bijvoorbeeld bij het knippen van een glasdruppel (voor het maken van een fles) ervoor zorgen dat het vloeibare glas wegschiet. Medewerkers van een glasfabriek kunnen gewond raken en materieel kan zwaar beschadigd raken.
Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van brand in een glasfabriek. Buiten alle verlies aan productie moeten we er alles aan doen om te zorgen dat ook de medewerkers van onze klanten aan het einde van de dag weer gezond naar huis kunnen. Hier kunnen we samen voor zorgen.
We nemen hierin nog meer dan anders de stelling; “wat er niet in zit, hoeven we er niet uit te halen”. We hebben als recycler mogelijkheden om HR-glas te verwijderen, maar als het er in zit, is er altijd een risico dat er wat in blijft zitten. Daarnaast ondervinden we door het groeien van de diversiteit in soorten glas dat ook HR-glas blijft evolueren. Deze evolutie maakt het moeilijker het HR-glas te verwijderen uit de reguliere glasstromen.

Vanaf heden gaan we ten aanzien van HRglas heel duidelijk zijn. Het geeft zoveel problemen in ons proces, maar bovenal in de processen van onze klanten, dat we hier een ‘zero tolerance’ beleid op moeten toepassen. We mogen hier aannemen dat over veiligheid niet valt te discussiëren met eenieder die dit leest, want ook u wilt aan het einde van de dag weer gezond naar huis, toch?
Note: Wat betekend dit ‘zero tolerance’ beleid? Wij zullen bij de acceptatie op ons terrein blijven controleren of het glas conform is. Wanneer wij in een vracht van 10 ton meer dan één stukje HR-glas constateren is het een afkeur. Indien wij bijvoorbeeld een kookplaat frame zien zitten is het per direct een afkeur, aangezien we dan kunnen concluderen dat er een volledige kookplaat in zit.

bron: Vlakglas Recycling Nederland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht via: Facebooktwittergoogle_pluslinkedin